Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018



ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΠΕΤΡΟΒΟΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ “ΑΝΩΝΥΜΑ”;

     Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε δύο τοπικά site μια ανώνυμη καταγγελία από “εργαζόμενους του Δήμου”, η οποία ασκεί συκοφαντική κριτική στην πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου, κατηγορώντας το για “καιροσκοπικό συνδικαλισμό”, “αμήχανη ουδετερότητα”, ενώ χαρακτηρίζει την πρόταση για τριμερή συνάντηση “ανεκδιήγητη” και αφήνει υπονοούμενα ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου “πετροβολάει τους εργάτες” και “παίζει το παιχνίδι του κάθε επιχειρηματία”. Στην ίδια συκοφαντική γραμμή τη σκυτάλη πήρε ο αμισθί νομικός σύμβουλος του Δημάρχου, αφήνοντας αιχμές για το Σωματείο ότι είναι υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.

 Είναι καταρχήν δικαίωμα του καθενός η έκφραση της γνώμης του και αποδεκτή κάθε κριτική ακόμα και η συκοφαντική, όμως προϋπόθεση γι' αυτό είναι να γίνεται επώνυμα. Οι ανώνυμες καταγγελίες ανοίγουν πολύ επικίνδυνους δρόμους, γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της προβοκάτσιας: Τί θα συμβεί αν αύριο π.χ. φθάσει ένα ανυπόγραφο κείμενο από ΄΄ανώνυμους΄΄ εργαζόμενους του Δήμου που θα υπερασπίζεται την αξιολόγηση, τις ιδιωτικοποιήσεις ή τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο θέμα του γηπέδου;

 Πέραν όλων αυτών η ΄΄ανώνυμη ΄΄ ανακοίνωση συντελεί στη διάσπαση των εργαζομένων, ξεχνώντας ότι η απόφαση του Σωματείου, την οποία καταγγέλει, πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία του Δ.Σ.

 Οι συντάκτες της συκοφαντικής καταγγελίας ξεχνούν ότι με την πρόταση για τριμερή συνάντηση, την οποία χαρακτηρίζουν “ανεκδιήγητη” , συμφώνησαν από άλλο δρόμο και με δικό τους σκεπτικό:
·        Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας σε δημόσια τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και σε συνάντησή του με το Δ.Σ. του Σωματείου στο γραφείο του Δημάρχου
·        Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι μέλη, όπως και πολλοί από την παράταξη της Δύναμης Πολιτών
·        Η ίδια η δημοτική αρχή, που αποδέχτηκε την πρόταση με δελτίο τύπου.

Εύλογα λοιπόν γεννιέται το ερώτημα, όλους αυτούς γιατί δεν τους καταγγέλουν;

 Ο αμισθί δικηγόρος που απειλούσε τους εργαζόμενους με απολύσεις και οι “ανώνυμοι εργαζόμενοι”, μας ζητάνε ν' απαντήσουμε στο ερώτημα “αυθαίρετο κτίσμα ή δημόσια υγεία”; Τί μας λένε δηλαδή, ν' αφήσουμε τους συναδέλφους στις όποιες συνθήκες, αρκεί να μαζεύονται τα σκουπίδια; Ξεχνάνε προφανώς και την ανάγκη για ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, και ότι οι εργαζόμενοι δεν είμαστε οι υπεύθυνοι για τη δημόσια υγεία. Εμείς εργαζόμαστε για τη δημόσια υγεία, αλλά την ευθύνη την έχουν άλλοι.
Πέρα από τις απόψεις του καθενός, υπάρχει μια αντικειμενική πραγματικότητα για όλους.
Όλος ο κεντρικός κρατικός μηχανισμός εργάζεται για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία προσφέρει και πακτωλό δημόσιου χρήματος, χωρίς να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τη δημόσια υγεία, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, τις αντιρρήσεις της οποίας αγνόησε εντελώς.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης, το γήπεδο κατασκευάζεται ήδη και ο Δήμος έχει αποδεχτεί και συμμετέχει στην εσπευσμένη βίαιη κατεδάφιση του γκαράζ, όπως απαιτεί ο κατασκευαστής του.

Φυσικά ο Δήμος έχει τις δικές του σημαντικές ευθύνες, γιατί δεν σήκωσε ποτέ την αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ως όφειλε δεν κατάγγειλαν τη στάση Κυβέρνησης και Περιφέρειας στο θέμα, ενώ παράλληλα δεν προσπάθησε να δημιουργήσει κίνημα, απευθυνόμενο στην τοπική κοινωνία και ακολούθησε τη μονοδιάστατη και καταδικασμένη τακτική της προσφυγής στην αστική δικαιοσύνη.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή (δεδομένης της αποδοχής της για τριμερή συνάντηση) να πάρει θέση στο ερώτημα:
Θεωρεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου  εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφερόντα;
                                                            ΤΟ Δ.Σ.